Velebit – planina koja oduzima dah

Velebit – planina koja oduzima dah

Velebit je planina koja se nalazi u zapadnom dijelu Hrvatske, između Jadranskog mora i Like. To je najduža planina u Hrvatskoj, koja se proteže od Vratnika na sjeverozapadu do Zrmanje na jugoistoku, dužine oko 145 km. Njena prosječna širina je oko 30 km, a najviši vrh je Vaganski vrh, visok 1757 m. Velebit je dio Dinarskog planinskog sustava, koji se pruža od Slovenije do Albanije.

Velebit je poznat po svojoj iznimnoj biološkoj, geološkoj i kraškoj raznolikosti, zbog čega je 1978. godine proglašen svjetskim rezervatom biosfere pod zaštitom UNESCO-a. Na njemu se nalaze nacionalni parkovi (Paklenica, Sjeverni Velebit) i park prirode Velebit , koji obuhvaćaju oko 2200 km2 zaštićenog područja. Na Velebitu se također nalazi i najveća hrvatska botanički vrt – Botanički rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, koji je poznat po svojim brojnim vrtačama i jamama, među kojima je i najdublja jama u Hrvatskoj – Lukina jama, duboka 1431 m.

Velebit je dom mnogim endemskim i zaštićenim vrstama biljaka i životinja, koje su se prilagodile na različite klimatske i reljefne uvjete. Na njemu raste oko 2500 vrsta biljaka, od kojih je oko 200 endemskih, kao što su velebitska degenija, velebitski zvončić, velebitska ruža, velebitski kamenjak, itd. Na Velebitu živi i oko 400 vrsta životinja, od kojih su neke rijetke i ugrožene, kao što su mrki medvjed, ris, vuk, divokoza, orao štekavac, planinski orao, velebitska gušterica, velebitski špiljski rak, itd.

Velebit je također bogat kulturnom i povijesnom baštinom, koja se očituje u brojnim spomenicima, crkvama, utvrdama, spiljama, legendama i običajima. Na njemu su živjeli i djelovali mnogi poznati ljudi, kao što su Ante Starčević, Nikola Tesla, Antun Gustav Matoš, Dragutin Tadijanović, Šenoa, Andrija Kačić Miošić, itd. Velebit je bio i poprište mnogih bitaka i sukoba, kao što su Uskočki rat, Domovinski rat, itd. Velebit je također inspirirao mnoge umjetnike i stvaraoce, koji su ga opjevali, naslikali, opisali ili snimili, kao što su Silvije Strahimir Kranjčević, Ivan Goran Kovačić, Ivan Meštrović, Miljenko Smoje, Oton Gliha, itd.

Velebit je idealno mjesto za planinare, alpiniste, speleologe, bicikliste i ljubitelje prirode, koji mogu uživati u njegovim ljepotama i izazovima. Na njemu se nalazi oko 1000 km planinarskih staza, među kojima je i najpoznatija – Premužićeva staza, koja se proteže duž srednjeg i sjevernog Velebita, dužine oko 57 km. Na Velebitu se također nalazi i oko 20 planinarskih domova i skloništa, koji pružaju smještaj i ugostiteljske usluge planinarima. Na Velebitu se mogu posjetiti i brojne prirodne i kulturne znamenitosti, kao što su kanjon Velike Paklenice, Zavižanska Vrata, Rožanski Kukovi, Štirovača, Zrmanja, Tulove Grede, Manita peć, Modrić spilja, Crkva Sv. Frane Asiškog, Starigradski kaštel, itd.

Velebit je planina koja oduzima dah svojom ljepotom, raznolikošću, bogatstvom i veličinom. To je planina koja zaslužuje naše divljenje, poštovanje i zaštitu. To je planina koja nas poziva da je upoznamo, istražimo i doživimo.

Ako želite pokazati Velebit svojim prijateljima, voditi ih u nezaboravne avanture, upišite naše školovanje i postanite Turističko planinski vodič.

Ako želite odmah posjeti Velebit i neko od njegovih mnogobrojnih staza ili penjati sportske smjerove u Paklenici, kontaktirajte nekoga od naših vodiča i dogovorite izlet.