SGVH i Uimla

 

Savez gorskih vodiča Hrvatske (SGVH) prva je i jedina neovisna organizacija koja okuplja profesionalne planinske vodiče u Hrvatskoj. SGVH je osnovan 1996. godine s ciljem promicanja i unapređenja planinskog vođenja, zaštite prirode i sigurnosti planinara. SGVH je 2012. godine postao punopravna članica Unije međunarodnih saveza planinskih vodiča (UIMLA), jedne od samo dvije organizacije u svijetu koje izdaju međunarodno priznate licencije za planinsko-gorsko vođenje.

UIMLA je međunarodna organizacija koja okuplja nacionalne asocijacije planinskih vodiča iz više od 30 zemalja. UIMLA je osnovana 1989. godine s ciljem uspostavljanja i održavanja visokih standarda kvalitete i sigurnosti u planinskom vođenju te promicanja profesionalne suradnje i razmjene iskustava među planinskim vodičima. UIMLA izdaje licenciju Međunarodnog planinskog vodiča (IML), koja omogućuje vodičima da rade u svim područjima u svim sezonama, osim na ledenjacima i tamo gdje se zahtijevaju tehnike penjanja s užetom.

SGVH i UIMLA surađuju na različitim projektima i aktivnostima kao što su organizacija stručnog osposobljavanja i kontinuiranog profesionalnog razvoja za planinske vodiče, sudjelovanje na međunarodnim skupovima i konferencijama te podizanje svijesti o važnosti planinskog vođenja za očuvanje prirode i kulturu planinskih područja. SGVH i UIMLA također podržavaju inicijativu Leander Associations, koja se bavi povezivanjem planinskih vodiča s lokalnim zajednicama i organizacijama koje se bave socijalnim i humanitarnim radom u planinama.

Ako želite doživjeti ljepotu i izazove planina uz stručno vođenje, kontaktirajte nekog od licenciranih planinskih/gorskih vodiča koji su članovi SGVH i UIMLA. Oni će vam pružiti sigurnu, pouzdanu i nezaboravnu pustolovinu u planinama.

Ako želite saznati više o UIMLA-i, posjetite njihove web-stranice.