Danijela Bucić izabrana za generalnu tajnicu UIMLA

UIMLA (Union of International Mountain Leader Associations) je međunarodna organizacija koja okuplja nacionalne udruge gorskih vodiča i promiče njihovu profesionalnost, sigurnost i kvalitetu usluge.

UIMLA je također priznata od strane UIAA (International Climbing and Mountaineering Federation) zajedno s IFMGA, kao jedine dvije krovne organizacije koje zastupaju interese gorskih i planinskih vodiča na globalnoj razini.

Od 3. do 5. studenog 2023. godine održavana je godišnja skupština UIMLA u Njemačkoj, na kojoj je sudjelovalo 30 zemalja članica. Na skupštini se raspravljalo o raznim temama vezanim uz rad i razvoj UIMLA, kao što su financije, obrazovanje, komunikacija, suradnja s drugim organizacijama, sigurnost i etika.

Jedna od najvažnijih točaka dnevnog reda bila je izbor novog izvršnog odbora UIMLA, koji se sastoji od predsjednika, potpredsjednika, generalnog tajnika i blagajnika. Za generalnu tajnicu UIMLA izabrana je Danijela Bucić, predstavnica Saveza gorskih vodiča Hrvatske (SGVH).

Danijela Bucić završila je Visoku poslovnu školu, organizatorica je trail utrka te UIMLA IML i planinska vodičica s višegodišnjim iskustvom u vođenju planinarskih i avanturističkih tura.

Danijela Bucić je na skupštini UIMLA predstavila svoj program i viziju za budućnost UIMLA, naglašavajući važnost jačanja veza između članica, poboljšanja kvalitete obuke i usluge planinskih vodiča, promicanja UIMLA kao globalnog brenda i partnera, te zaštite prirode i kulturne baštine. Danijela Bucić dobila je veliku podršku prisutnih delegata i čestitke od dosadašnjeg generalnog tajnika UIMLA, Nizozemca Petera Mienesa, koji je obnašao tu dužnost od 2017. godine.

Izbor Danijele Bucić za generalnu tajnicu UIMLA je veliko priznanje i uspjeh za SGVH i hrvatske gorske vodiče, koji su postali dio UIMLA 2012. godine. To je također prilika za jačanje suradnje i razmjene iskustava s drugim zemljama članicama UIMLA, kao i za promociju Hrvatske kao atraktivne i sigurne destinacije za planinarenje i avanturu.