Odlazak Klemena Volontara

Odlazak Klemena Volontara

Novosti, 8.12.2022.

Duboko nas je pogodila vijest o smrti Klemena Volontara, člana Saveza gorskih vodiča Hrvatske od 2014. godine i jednog od osnivača Združenja planinskih vodnikov Slovenije.

Ostat će nam upamćen ne samo kao mentor generacijama vodiča, alpinista i planinara, nego i kao njihov uzor!

U našem je savezu postao IML vodič. Unatoč svim obvezama koje je imao, bio je jedan od naših najaktivnijih članova.

Veliki doprinos dao je tome da i njegova domovina Slovenija dobije svoj savez te njezinu ulasku u Uniju međunarodnih saveza gorskih vodiča (UIMLA).

U našem savezu Volontar je bio instruktor na zimskoj katedri, držao je zimske seminare te vodio ledenjački tečaj i napredni vodički tečaj u zimskim uvjetima.
Bio je pravi planinski čovjek. Rođen je u Jesenicama, a živio u Mojstrani pod Julijskim Alpama. Poznavao je najbolje i najgore od planina. Uživao je drugima otkrivati ljepotu gorja i čitav je život sudjelovao u spašavanju ljudi iz lavina. Bio je instruktor Gorske reševalne zveze Slovenije.

Iako svjestan svojeg zdravstvenog stanja, nije se dao do kraja. Nedavno je objavio i tečajeve pod nazivom “Vikend varstva pred snežnimi plazovi” za siječanj i veljaču iduće godine. Nažalost, neće ih uspjeti ostvariti.

Ljubav prema planinama prenio je i na svoju djecu. Sin Matija vrhunski je alpinist i nedavno je postao IFMGA kandidat, a kći Kristina trči duge trailove.

Izražavamo sućut Klemenovoj obitelji, prijateljima i svima s kojima je dijelio strast prema osvajanju planinskih vrhova!