Povijest

Već su prvi posjetitelj gora i planina, bez obzira na razloge odlaska, tražili usluge vodiča. Prvi vodiči bili su ljudi koji su živjeli na nekom području i dobro ga poznavali. No, kako su prapočetci vođenja bili obično vojne naravi, to su i prvi vodiči najčešće svoje usluge davali vojsci, jer nisu imali drugog izbora. Tek u 19. stoljeću građanski sloj otkriva čari odlaska u prirodu iz znanstvenih, ali i sasvim rekreativnih pobuda. Služe se uslugama vodiča iz redova mjesnog stanovništva i za to im plaćaju. Sve više takvih posjetitelja značilo je i sve više novca, pa neki odlučuju svoja tradicionalna zanimanja zamijeniti novim. Možemo ih slobodno nazvati prvim strukovnim vodičima. U svom su se radu ograničavali na područje gdje su živjeli. U prednosti su bili oni koji su poznavali i druge krajeve, pa je dobrim gorskim vodičima postala očita potreba raspolagati širokim znanjem. Nije to bilo samo puko poznavanje područja, nego i opreme potrebne za uspješno svladavanje prepreka. Dobrodošlo je poznavanje biljaka i životinja koje mogu poslužiti za hranu, te načina kako ih upotrijebiti. Trebalo je znati mnogo toga kako bi sigurnost u gori bila na prvom mjestu.

Savez gorskih vodiča Hrvatske (SGVH) je prva i jedina samostojna strukovna vodička udruga u Republici Hrvatskoj. Osnovan je 30. studenog 1996. godine i logičan je slijed razvoja vodičke djelatnosti u turizmu. Osnivači SGVH su vodiči s dugogodišnjim iskustvom. Oni su zaključili da samo ovakvo vodičko ustrojstvo može udovoljiti sve većim i složenijim zahtjevima koji se postavljaju pred gorske vodiče. Jasno je da takav rad traži njihovo stručno osposobljavanje.

 

Školovanje vodiča u SGVH je jedna od osnovnih zadaća ovog saveza. Po uzoru na vodička ustrojstva drugih zemalja razrađen je sustav školovanja u stupnjevima, prilagođen zahtjevima različitih kategorija vodiča. Kandidat koji želi postati gorski vodič treba proći osam stupnjeva školovanja: osnovni vodički tečaj, napredni vodički tečaj, osnovni skijaški tečaj, napredni skijaški tečaj, penjački, orijentacijski i ledenjački tečaj, te turno skijaški tečaj. Prije toga treba upisati školovanje na Sportskom učilištu i položiti propisane predmete.

Sjedište SGVH je u Zagrebu, na adresi Ribnjak 2 gdje se održavaju redoviti sastanci. Prva predsjednica SGVH je bila Marija Gobec, drugi predsjednik bio je Željko Gobec. Sadašnji predsjenik je Vladimir Dika, dopredsjenik je Anton Bikić, tajnik je Krešimir Gracin, a predsjednik Tehničke komisije je Željko Gobec. Sve obavijesti o radu SGVH mogu se dobiti utorkom od 18 do 20 sati na sastancima ili  na mobitele predsjednika 091/2518069 i predsjednika tehničke komisije 099/2536724.

 

 

 

Naša prva predsjednica Marija Gobec.

Napisala: M. Gobec