Članovi SGVH aktivni na otoku Rabu

Novosti, 5.4.2011.

 

SGVH je u svojoj viziji uvijek imao od osnutka spoj otoka, priobalja i kopna. Drago mi je da se je to evo ostvarilo nakon 14 godina osnutka. Naš  cilj  svatili su naši članovi sa otoka Raba. Prvi su pristupili  profesionalnom školovanju i upravo su u ovoj godini pred završetkom. Na otoku Rabu   ,našle su se skupine HPD”grafičar” i HPD”Zagreb .-Matica”  sa mnogo školovanih planinskih vodiča . Pripravnici SGVH sa Raba vodili su sve skupine po otoku.

Otok Rab je po veličini deveti otok na Jadranu,a preko cijelog  se otoka prostiru zanimljive pješačke staza.Sve planinarske ili pješačke staze,pomno su označene s uređenim vidikovcima.Posebno je zanimljiva staza koja vodi do najvišeg rapskog vrha Kamenjak ili pak poučna Premužićeva staza koju je izgradio poznati hrvatski graditelj planinskih staza Ante Premužić.S vrha Kamenjaka pruža se prekrasan panoramski pogled na cijeli otok kao i na veliki dio Velebita i podvelebitskog kanala.Premužičeva staza prolazi najzanimljivijim dijelovima Kalifronta,zaštićene šume Dundo,a dijelom kroz područje na kojem je jasno vidljivo djelovanje erozije na flišno tlo.

Ugodnim i lakim pješačkim    stazama bogata je i okolica grada Raba kao i stoljetna šuma Kalifront. Na najsjevernijem dijelu otoka,na području Lopara i Fruge je nekoliko vrlo zanimljivih staza koje vode do pješčanih plaža ili flišnih grebena.

Pozvani ste da pogledate foto album našeg planinskog vodiča i voditelja skijanja Željka Novaka:

 

 https://picasaweb.google.com/zeljko.novak4/RAB1342011?feat=email#